Aplikace na smartphonech spočítají kroky stejně přesně jako pedometry

Aplikace na smartphonech spočítají kroky stejně přesně jako pedometry

MUDr. Martin Opočenský, Ph. D. | Pondělí 16. 02. 2015 21:13 | Komentáře: Jeden komentář

Podle studie, uveřejněné začátkem měsíce v prestižním lékařském časopise JAMA, mají mobilní aplikace typu Moves, pro iPhone a jiné smartphony, podobně přesné výsledky jako pedometry typu Fitbit one nebo Fitbit Zip. Výhodou aplikací je fakt, že oproti pedometrům jsou většinou zdarma.

Prostředí aplikace Moves pro měření kroků a ušlé vzdálenosti.

Prostředí aplikace Moves pro měření kroků a ušlé vzdálenosti.

Vědci z Pennsylvania university (M. Patel et al.) využili 14 dobrovolníků, kteří měli ve 4 kapsách smartphony s různými aplikacemi, dále na zápěstí digitální náramky se zabudovanými akcelerometry (např. Nike Fuelband) a na páscích nosili dalších 6 pedometrů typu Fitbit one.  Vyšetřovaní absolvovali opakovaně vzdálenost 500 a 1500 m na běhátku a jejich počet kroků byl pečlivě zaznamenán.

Porovnáním výsledků se zjistilo, že obě metody jsou v praxi použitelné a mohou dávat přínosnou informaci o fyzické aktivitě uživatelů.  Apps se pohybovaly ve srovnání se skutečným počtem kroků v rozmezí 6,7% méně až 6,2% kroků více (např. známé Moves počet kroků lehce nadhodnotily). Pedometry se, trochu překvapivě, ukázaly jako méně přesné a např. Nike Fuelband měl podcenit skutečný počet kroků až o cca 20% (rozmezí o 22,7 až 1,5% méně kroků podle typu přístroje).

Zásadním zjištěním této studie je potvrzení důvěryhodnosti zaznamenaného počtu kroků pomocí apps ve smartphonech, které v současné době vlastní 60% Američanů. Oproti tomu výše zmíněné pedometry typu digitálních pásků dnes používá cca 1-2% americké populace.

Znáte další aplikace, které měří kroky či ušlou vzdálenost? Podělte se o ní s námi do komentáře pod článkem a pomozte tím lidem, kteří ještě nenašli tu pravou!

Autor: MUDr. Martin Opočenský, Ph.D.

Štítky: ,

Jeden komentář: “Aplikace na smartphonech spočítají kroky stejně přesně jako pedometry”

  1. petrk napsal:

    výborná aplikace je Runtastic, ale je placená

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>