Magnesium, klíč ke zdraví
Magnesium neboli hořčík (značka Mg) je jeden z minerálů nezbytných pro lidské tělo. Hraje roli ve více než 300 biochemických reakcích probíhajících v těle. V lidských buňkách je magnesium druhým nejrozšířenějším minerálem (po draslíku) a zlepšuje homeostázu dalších minerálů. Nejen kvůli tomu bychom měli dbát na dostatečný přísun hořčíku.
Projevy nedostatku hořčíku:
- Únava (rychlá únava)
- Časté bolesti hlavy
- Svalová křeč
- Stres, deprese a podrážděnost
- Zvýšené bušení srdce
- Nespavost
Magnesium, zdroj energie
Mezi důležité procesy, které zajišťuje magnesium, patří tvorba energie (uvolňováním energie z glukózy). Dostatečným přísunem hořčíku do organismu můžeme předejít únavě a ztrátě koncentrace, které jsou častým projevem nedostatku.
„Rehabilitace“ pro svaly a nervy
Hořčík (společně s vitamínem B6) v těle prospívá i svalům a nervům. Pomáhá předcházet svalovým křečím a snižuje nervovou dráždivost, což velmi napomáhá sportovcům, kteří trpí častými křečemi a cukáním víček.
Bolest hlavy pryč?
Častým problémem u lidí bývá bolest hlavy a migréna. Odborníci se domnívají, že nejčastějším problémem je nedostatek hořčíku. Ten dokáže uvolňovat stažené svaly a zlepšuje tok krve v krevním řečišti.
Vyvážený krevní tlak
Na zvýšený krevní tlak jsou doporučovány úpravy jídelníčku. Měli bychom konzumovat pestrou stravu, která obsahuje hodně draslíku a právě hořčíku. V dietách často najdeme ovoce a zeleninu, ve které je hořčík hojně zastoupen (špenát, datle, banán, sušené meruňky).
Prevence proti nemocem
Některé studie dokazují, že hořčík pomáhá v prevenci proti některým civilizačním chorobám, jako jsou například rakovina nebo cukrovka 2. typu. V případě cukrovky, je hořčík součástí diabetikovy diety, protože ovlivňuje regulaci energie získané z cukru a předchází komplikacím a zdravotním problémům spojené s nedostatkem hořčíku.
V neposlední řadě hořčík pomáhá regulovat srdeční činnost a je dobrý pro zdravé kosti a zuby. Denní dávka hořčíku by měla být přibližně 375 mg na osobu za den, i když tento údaj musíme brát trochu s rezervou. Dávku upravujeme podle jedince. S vyšším věkem by dávka hořčíku měla být větší. Z denní dávky člověk vstřebá asi 1/3, dávka by se tedy měla odvíjet podle fyziologických okolností (věk, zdravotní stav, životní styl).
Příklady potravin bohatých na hořčík
banán, datle, artyčok, špenát, parmezán, pohanková mouka, ovesné otruby, candát, tuňák, různé druhy ořechů, kakaová směs
Autor: Michael Rodina