Návrh FIFA: Jak snížit počet náhlých úmrtí ve fotbale

Návrh FIFA: Jak snížit počet náhlých úmrtí ve fotbale

Marek Opočenský | Čtvrtek 27. 03. 2014 10:08 | Komentáře: Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Návrh FIFA: Jak snížit počet náhlých úmrtí ve fotbale

Život ohrožující situace se na fotbalových hřištích neobjevují každý den, přesto se jedná o naprosto zásadní problematiku, kterou fotbal, jako nejpopulárnější sport, nemůže ignorovat. Vhodná preventivní opatření, zajištění zdravotnické péče a přístupu k základnímu zdravotnickému vybavení patří mezi základní požadavky, jež by měly dodržovat všechny fotbalové kluby, aby tak eliminovaly fatální následky. V pokračující snaze o vylepšení bezpečnosti hráčů byly představeny projekty FIFA Medical Emergency bag (FMEB) a 11 kroků FIFA k předcházení náhlé srdeční smrti (sudden cardiac death). Podobné iniciativy by měly jednak působit jako osvěta ve sportovním prostředí a zároveň by měly vést ke snížení počtu případů ve fotbale, které končí náhlou smrtí.

Pokud se na hřišti objeví život ohrožující situace, je potřeba dodržet několik základních pravidel: Za prvé, první pomoc by měl poskytovat kvalifikovaný profesionál, kterého ve svých řadách bezpodmínečně musí mít každý fotbalový oddíl účastnící se nějaké soutěže. Takováto osoba by měla mít k dispozici náležité zdravotnické pomůcky. Z dlouhodobých průzkumů je patrné, že náhlá srdeční zástava (sudden cardiac arrest) zůstává nejčastější příčinou náhlého úmrtí během fotbalového zápasu. Obecně se udává, že k této události ročně dojde u 0.7 až 3 na 100 tisíc sportujících. Náhlé srdeční zástavě lze předcházet a případně ji lze i řešit a to, kromě okamžitě zahájené kardiopulmonální resuscitace, použitím automatického defibrilátoru tzv. AED. Dvouletá studie na amerických středních školách prokázala, že přítomnost AED výrazně zvyšuje procento přeživších. Konkrétně při správné resuscitaci a použití AED přežilo 71% pacientů, které postihla náhlá srdeční zástava. Pro srovnání při absenci defibrilátoru přežilo přibližně 15% lidí. Právě defibrilátor je integrální součástí FMEB.

Projekt FMEB byl výsledkem společného úsilí a konsensu skupiny fotbalových odborníků a lékařů (kardiologů, neurologů, ortopedů, sportovních lékařů…) z celého světa. FIFA usiluje o zavedení FMEB ve všech členských zemích, podle ní by měl mít uplatnění při všech aktivitách, trénincích a hlavně při samotných utkáních. FIFA je přesvědčena, že FMEB představuje v současných podmínkách ideální prostředek k zajištění nutné zdravotní péče při krizových situacích, které ve fotbale nastávají. I proto FIFA doporučuje, aby základní vybavení bylo přítomné, aby nedocházelo k jeho upravování, ačkoliv uznává, že fotbal se hraje ve velice různorodých podmínkách, což se může projevit i na složení samotných FMEB. Pro podrobné informace o obsahu FMEB vám doporučujeme časopis British Journal of Sport Medicine, prosincové číslo z roku 2013.

Pokud jde o program organizace FIFA, 11 kroků k předcházení náhlé srdeční smrti, jak už napovídá samotný název je velký důraz kladen na prevenci. Základem je podstoupení důkladného, preventivního vyšetření srdce (fyzikální vyšetření + EKG) před začátkem sportovní kariéry a poté minimálně jednou ročně. Při prohlídce se přihlíží k hráčově rodinné anamnéze. Na vyšší úrovni se již stávají praxí pravidelné zátěžové testy, echokardiografie, tj. ultrazvukové vyšetření srdce, je mezinárodní fotbalovou asociací doporučována alespoň 1x v dorosteneckém věku a poté u všech účastníků před velkými mezinárodními akcemi typu světového šampionátu.

FMEB byl oficiálně představen na Kongresu FIFA v roce 2013 a jednotlivým fotbalovým federacím byl doručen v červnu téhož roku.

 Autor: Marek Opočenský, s využitím časopisu British Journal of Sport Medicine
 

Štítky: , , ,

Komentáře nejsou povoleny.

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>