Nepříliš známé nemoci žen – sportovkyň

Nepříliš známé nemoci žen – sportovkyň

MUDr. Martin Opočenský, Ph. D. | Středa 5. 03. 2014 15:11 | Komentáře: 2 komentářů

Sportovní život žen na vrcholové úrovní  má svoje specifika a tedy i nemoci, o kterých musí trenéři, lékaři a všichni o ně pečující vědět.

Jednou z nejdůležitějších je tzv. ženská sportovní triáda (female athlete triade)., která se skládá z nízkého energetického příjmu  s/bez poruchy příjmu stravy + poruchy menstruačního cyklu + nízká densita kosti. Této skupině onemocnění se již věnují celé konference a souhrny mezinárodních doporučení. Na tento problém bychom měli pomyslet u těch sportovkyň, kde se setkáme s jedním z některých rizikových faktorů. Jsou jimi: údaj o prodělané únavové zlomenině, o poruchách menstruačního cyklu, anamnese opakujících se dietních režimů, psychologickým profilem spojeným perfeckionismem a sklon k obsesím, anamnesa deprese, přetrénování.

Problémem častým, ale hodně tabuizovaným, je relativně častý výskyt tzv. stresové incontinence. Ta je charakterizována únikem moči při fyzické námaze a ve věkové skupině 20-39let postihuje 7% žen. Odhaduje se, že až 1/3 sportujících žen, se při některém z druhů pohybových aktivit potýká s tímto problémem a je charakteristické, že méně než 50% z nich se o tomto problém někomu zmíní. Nejčastěji se vyskytuje tam, kde se končetiny najednou ocitnou mimo podložku, tj. při skoku či běhu, jsou časté u sportovkyň na trampolíně (až 80%), gymnastek, baletek, hokejistek. V léčbě tohoto onemocnění se jako jedním z nejúčinnějších jeví posílení svaloviny pánevního dna.

 

 

Dalším ze zdravotních problémů, se kterým se u mužů-sportovců nesetkáme, je tzv. mastalgie neboli bolest prsou, v tomto případě vázaná na fyzickou aktivitu. Při londýnském maratónu v roce 2012 byla mastalgie udávána u 32% z cca 1400 účastnic. Tento problém popisuje až 44% jako diskomfortní, až u 17% sportovkyň vede ke změně přístupu ke sportu. Přitom méně než polovina z postižených se snaží tento problém nějak řešit.

 

MUDr.Martin Opočenský, Ph.D.

Štítky: , ,

2 komentáře: “Nepříliš známé nemoci žen – sportovkyň”

  1. Adam Tůma napsal:

    Dobrý den,
    rád bych se zeptal na třetí příčinu sportovní triády tzn. nízký obsah vápníku v kostech, resp. nízkou dentistu kostí spojenou s oteoporózou v závislosti na dlouhodobém vysoce energeticky výdejném sportovním období?
    Dochází během sportovního výkonu ke spotřebě vápníku?

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>