Pochybnosti o bezpečnosti energetických nápojů přibývají…

Pochybnosti o bezpečnosti energetických nápojů přibývají…

MUDr. Martin Opočenský, Ph. D. | Středa 12. 11. 2014 11:01 | Komentáře: Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pochybnosti o bezpečnosti energetických nápojů přibývají…

Podle časopisu Frontiers in Public Health, který se problematice energetických nápojů věnoval v přehledném článku (Joao Breda a spol.), se ve výzkumu EFSA umístila Česká republika na 1. místě v Evropě v konzumaci těchto nápojů a to ve věkové skupině 10 až 18 let. Tyto nápoje konzumuje až 86 % adolescentů (např. v Maďarsku pouze 6%), dokonce v kategorii dětí (do 10 let) zakusilo energetický drink až 40% z nich.

Výběr energetických drinků v obchodech. autor: Maartenschrijft

Výběr energetických drinků v obchodech. autor: Maartenschrijft

Tato ve spotřebě prudce rostoucí skupina nápojů je charakterizována především vysokým obsahem kofeinu, dále taurinu, vitaminů a dalších ingrediencí jako guarana nebo ginseng. Problémem je časté kombinování s alkoholem a to až u 71 % adolescentů konzumujících energetické nápoje. Budivý efekt těchto nápojů totiž potlačuje s alkoholem spojený útlum a výsledkem je déletrvající pití alkoholu s navýšením jeho zkonzumované dávky.

Většina nežádoucích účinků energetických nápojů je spojena s nadbytkem kofeinu, který má tzv. sympatomimetický (neboli sympatikus stimulující) efekt. Berger (Med J Aust, 2006) popsal srdeční zástavu u mladého muže po požití 7-9 energetických drinků spojenou se zvýšenou fyzickou aktivitou (motokrosový závod). Rovněž ve švédské studii (Lehtihet a spol., Läkartidningen 2006) odhalili několik úmrtí za podobných okolností. Avci (Am J Emerg Med, 2013) vylíčil další případ náhlého úmrtí u 28letého basketbalisty, který 5 hodin před zápasem vypil tři 250 ml energetické nápoje a po 30 minutách hry zkolaboval v důsledku srdeční zástavy, a i když byl úspěšně resuscitován, tak nakonec po 3 dnech v nemocnici zemřel.

Toxikologická centra, řešící akutní otravy z různých příčin, zaznamenala zvýšený počet dotazů v souvislosti s nadměrným požitím energetických drinků – v Austrálii z 12 v roce 2004 na 65 v roce 2010, v USA zaznamenaly 4854 telefonátů tohoto druhu (0.2% ze všech). Marketing prodeje těchto nápojů je spojen s vytvářením obrazu zvýšené výkonnosti a v Evropě je podle výzkumů až 41 % adolescentů užívá za účelem zvýšení fyzické výkonnosti.

V kávě je (dle jejího druhu) cca 40 mg kofeinu (např. v 30 ml espressu  z Arabicy), např. Red Bull obsahuje v jedné plechovce 80 mg kofeinu, za smrtelnou dávku kofeinu se v toxikologických učebnicích udává dávka 150 mg/kg, tj. pro 60 kg člověka 9 g kofeinu. To by teoreticky při udávaném množství kofeinu v energetických nápojích mělo být mnohonásobně více než množství požitého kofeinu ve výše popsaných tragických případech, ale otázkou zůstává význam a rizika dalších přídatných látek v těchto nápojích obsažených.

Problémy s požíváním energetických nápojů si dobře uvědomují vlády jednotlivých zemí a např. ve Švédsku je prodej těchto nápojů omezen na lékárny a je zakázán u dětí mladších 15 let. V Maďarsku existuje zvláštní daň na nápoje obsahující více než 100 mg metylxantinů (kofeinů) nebo 100 mg taurinu na 100 ml nápoje.

Problémem se již začali zabývat i v České republice, jak o tom psal deník Metro dne 7. 11. 2014. Podle informací uvedených v článku členové zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny po vzoru Litvy zvažují zákaz prodeje těchto nápojů dětem a mladistvým.

Autor: MUDr.Martin Opočenský, Ph.D.

Štítky: , , , ,

Komentáře nejsou povoleny.

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>