Proč je dobré znát svůj VO2max?

Proč je dobré znát svůj VO2max?

MUDr. Martin Opočenský, Ph. D. | Úterý 22. 04. 2014 17:32 | Komentáře: Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Proč je dobré znát svůj VO2max?

Dobrým příkladem je mladý talentovaný sportovec, např. 15 – letý hokejista, který uvažuje, zda svůj život zasvětit profesionálnímu sportu a zajímá jej, jestli má fyzickou kapacitu slučitelnou s jeho plány.

Ilustrační foto. Zátěžová laboratoř.

Ilustrační foto. Zátěžová laboratoř.

VO2max je biologický ukazatel maximální vydané energie, který se vyjadřuje spotřebou kyslíku za minutu na kilogram hmotnosti. Mimo jiné popisuje schopnost vstřebat vdechnutý kyslík pomocí dýchacího ústrojí, dále jej transportovat díky oběhovému systém do cílového místa, kterým je v tomto případě svalová tkáň.  Celý proces je ještě mnohem složitější a roli v něm hraje schopnost difúze kyslíku na tzv. alveolo-kapilární membráně v plicích, dále hodnota srdečního výdeje (součin tepového obejmu a srdeční frekvence) i schopnost extrakce kyslíku v tkáních atd.

Maximální spotřeba kyslíku je individuální hodnota, která je podle odhadů dána z 25-40% dědičnosti. Ta především ovlivňuje poměrné složení typů svalových vláken. Rozlišujeme především tzv pomalá neboli červená svalová vlákna s především oxidativním zdrojem energie a tzv. rychlá neboli bílá svalová vlákna s převážně anaerobním metabolismem. Dalšími důležitými faktory je hmotnost, složení těla a stupeň adaptace na tělesnou zátěž neboli trénovanost.

V02max je klíčový především pro vytrvalostní sporty, zde je jeho vysoká hodnota nezbytnou podmínku úspěchu. Není náhoda, že mezi muži má zřejmě nejvyšší změřenou hodnotu tohoto parametru slavný norský běžec na lyžích Bjorn Daehli 96 ml/kg/min (změřeno mimo sezónu), mezi ženami naše slavná běžkyně Jarmila Kratochvílová s 72.8 ml/kg/min. Mezi další známé sportovce s vysokým V02max patří slavní cyklisté Miguel Indurain (88 ml/kg/min) a Lance Amstrong (84 ml/kg/min). V02max je zvláště důležitý ve sportech jako běh, cyklistika, veslování, plavání atd.

Úrovně VO2max podle pohlaví a věku

Úrovně VO2max podle pohlaví a věku

V02max se stanovuje v tzv. zátěžových laboratořích, kdy je vyšetřovaná osoba vystavena vzestupné zátěži na ergometru nebo na běhátku. Pro směrodatnost výsledku je nezbytné trvání zátěže řádově v délce 10-12 minut tak, aby hodnotu příjmu kyslíku v posledních okamžicích před vyčerpáním bylo možné skutečně označit za maximální, a odpovídá situaci vyčerpaných veškerých kapacit, tj. maximální minutovou ventilaci a maximální srdeční frekvenci. Hodnoty mezi V02max se mezi běhátkem a ergometrem liší, na běhátku jsou minimálně o 10% vyšší a to v důsledku zapojení většího počtu svalových skupin oproti zátěži na ergometru.

VO2max klesá poměrně rychle, např. při vynechání tréninku přibližně na 4 týdny, o 10-20%. Stejně tak je známo, že u pravidelně trénujících sportovců nelze významně zvýšit V02max, resp. existují práce, které dospěly k závěru, že jej lze maximálně zvýšit o cca 14%. Při porovnání hodnot mezi jednotlivci se používají tabulky, které jsou schopny určit její vztah k průměru pro danou věkovou kategorii a pohlaví. Důležité je, že maximální hodnoty VO2max pro obě pohlaví jsou dosažené před 20. rokem věku a poté postupně klesají.

S hodnotami V02max se pracuje i v klinické medicíně, jsou jedním z parametrů, které se stanovují např. u pacientů před zvažovanou transplantací srdce nebo odebráním části plic, kdy určitá hodnota tohoto parametru je nutná pro kvalitní pooperační život.

Závěrem lze konstatovat, že mladý hokejista z našeho úvodu, který nedosáhne V02max nad 50 ml/kg/min, se velmi pravděpodobně nestane prvoligovým, natož pak reprezentačním hráčem a toto zjištění může být pro jeho životní osud dost určující.

 

Autor: MUDr. Martin Opočenský, Ph.D.

Štítky: , , ,

Komentáře nejsou povoleny.

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>