Rehabilitace, regenerace, rekondice se zaměřením na pohybový aparát

Rehabilitace, regenerace, rekondice se zaměřením na pohybový aparát

MUDr. Martin Opočenský, Ph. D. | Pátek 22. 08. 2014 16:33 | Komentáře: Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Rehabilitace, regenerace, rekondice se zaměřením na pohybový aparát

Základem každé správné rehabilitace by mělo být cvičení, tj. léčebná tělesná výchova, která slouží k obnovení rozsahu pohybu a svalové síly po úrazech a operacích i ke zlepšení, respektive obnovení pohybových stereotypů. Léčebná tělesná výchova probíhá skupinově či nejlépe individuálně. 

Dnes se však žádné rehabilitační zařízení neobejde bez nákladného přístrojového vybavení pro tzv. fyzikální terapii, která by správně měla představovat pouze pomocnou terapeutickou metodu v rehabilitačním plánu. Působí buď přímým mechanismem, tj. ovlivněním fyzikálních a biochemických pochodů v tkáních, nebo nepřímým, tj. reflexním mechanismem zprostředkovaným nervovým, resp. endokrinním systémem s efektem analgetickým, spasmolytickým, trofotropním a antiedématózním.

Přečtěte si také: Alter G – antigravitační chodník

V této části bude představen přehled hlavních metod fyzikální terapie s ústředním principem jejich působení, jejich indikacemi (vhodné použití) a kontraindikacemi (kdy by použití naopak mohlo poškodit organismus)
Upozorňujeme čtenáře, že následný text je odborný a vyžaduje pokročilou znalost problematiky:

ultrazvuk: je mechanické vlnění vzniklé rozkmitáním piezolektrického krystalu. Ultrazvuk o frekvenci 1 MHz pulzního charakteru s malou tvorbou tepla je indikovaný u distorzí, parciálních svalových ruptur, synovialitid, tendovaginitid a hematomů. Naopak je kontraindikovaný při přítomnosti kovových implantátů, růstové chrupavky a čerstvého krvácení.

elektroterapie, u které se se využívají nízkofrekvenční proudy, a to buď pulzní, nebo střídavé s frekvencí do 1 KHz – tzv. DD-proudy indikované u bolestí kloubů, distorzí, distenzíu, u vertebrogenního algického syndromu. Trabertovy proudy mají časný analgetický efekt a jsou zvláště účinné u cefaley (bolesti hlavy), cervikalgií a lumbaga. Tens proudy tlumí bolest ovlivněním nervových zakončení a jsou indikované u bolestivých stavů pohybového aparátu spojených s neuropatickou bolestí.  Dalšími metodami elektroterapie jsou elektrogymnastika, používaná u zdravých svalů k prevenci rozvoje atrofií po operacích a elektrostimulací seselektivním drážděním periferních nervů v tzv. motorickém bode, jenž jsou zvláště účinné u periferních paréz. Dále se používají středněfrekvenční proudy, které mají frekvenci 2.5-12 kHz a aplikují se na tkáně uložené v hloubce. Pří vícepolární aplikaci interferují v hloubce s následným vznikem nízkofrekvenčních proudů – tzv. interferenčních proudů. Tyto interfereční proudy s rotujícím vektorem patří dnes k nejoblíbenějším a jejich indikací jsou bolestivé rameno, koleno, hlezno, akutní tentinitidy, distorze kloubů, cervikalgie – lumbago. Známý je Rebox – středněfrekvenční proudy, které slouží ke korekci lokální acidózy a efektem je zlepšení mikrocirkulace s časným snížením bolesti (do 48 hodin) Elektroléčebné procedury jsou kontraindikovány opět u kovových implantátů, primárních tumorů v proudové dráze, poškozeného kožního krytu, celkových onemocnění s horečnatými stavy, hemorhagické diatézy (krvácivé stavy).

magnetoterapie využívá nízkofrekvenční pulzní magnetické pole, jejichž efektem je vazodilatační, analgetické a urychlené hojení tkání. Indikována je u artrózy, distorzí, chondropathiií a aseptických kostních nekróz, u entezopathií a to často v kombinaci s laserem. Dále rovněž u protrahovaných hojení kostí, u algoneurodystrofie (i u dětí, neboť růstová chrupavka není kontraindikací), pacientů s osteosyntézami kloubů, které jsou nově vyráběny z neferomagnetických materiálů. Kontraindikacemi magnetoterapie jsou přítomnost kardiostimulátorů, gravidita a tumory v anamnese.

mechanická lymfodrenáž HK i DK je indikována u lymfedému např. dolních končetin, při otocích po úrazech a operacích horních a dolních končetin, svalových ruptur a distorzí.

laserová terapie neboli světloléčba, jejíž podstatou je monochromatický polarizovaný světelný paprsek charakteru eletromagnetického záření s  biostimulačním, analgetickým a protizánětlivým efektem. Typy laserové terapie: bodová, ke kontaktní aplikaci, skenovací. Laserová terapie je indikována u entezopathií, tendinitid, distorzí drobných kloubů a u keloidních jizev. MLS (multiwave Locked system) je laser s vysokým výkonem, 2 vlnové délky 1100-3300 mW kombinují protizánětlivý a antiedematózní efekt, dále efekt i analgetický vhodný u všech entezopathií a u svalových distenzí. HILT, pulsní YAG zdroj generuje monochromatický paprsek, je indikován u všech bolestivých stavů pohybového aparátu.

– fokusovaná, piezoelektrická rázová vlna se využívá u entezopathií.

– velmi oblíbené vodoléčebné procedury pomáhajízlepšením prokrvení a lokálního metabolismu končetin, stimulací kožních receptorů, uvolněním měkkých tkání v okolí ztuhlých kloubů. Pomáhají vířivky končetinové, celotělové perličkové koupele a případně i podvodní masáže, nejčastější indikací jsou poúrazové, pooperační stavy a periferní parézy.

měkké techniky slouží k ovlivnění změn v podkoží a svalové tkáni, k normalizaci lokálně tkáňové pohyblivosti a trofiky. Jejich indikací jsou stavy po tupých poraněních, adherující jizvy, bolestivé lokální spasmy paravertebrálního svalstva aentezopathie.

masáže se dělí hlavně na reflexní -indikované v případě sekundárních reflexních změn a klasické – nejčastěji užívané u vertebrogenních algických syndromů.

MUDr. Martin Opočenský, Ph.D. 

Štítky: , , ,

Komentáře nejsou povoleny.

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>