I víkendové sportování snižuje riziko úmrtí

I víkendové sportování snižuje riziko úmrtí

Marek Opočenský | Středa 15. 02. 2017 12:13 | Komentáře: Komentáře nejsou povolené u textu s názvem I víkendové sportování snižuje riziko úmrtí

Že pravidelná pohybová aktivita podstatně snižuje riziko předčasných úmrtí i kardiovaskulárních onemocnění, je všeobecně známá věc. Doposud však neexistoval jednoznačný důkaz, že jednorázové sportování v intervalu 1 týdne či 10 dnů může mít podobný efekt. Do této skupiny přitom spadá značné procento populace. Lidé, kteří se v průběhu týdne kvůli svému vytížení dostanou na sportoviště v lepším případě dvakrát, častěji spíše jednou a to až o víkendu. Pro tento fenomén v angloamerickém světě zdomácněl výraz „weekend warriors“, ve volném překladu víkendoví válečníci, bojovníci.

Definitivní odpověď na otázku, zda-li aktivita „weekend warriors“ skutečně pomáhá snižovat zdravotní rizika, se rozhodl najít Gary O’Donovan, PhD. z Loughborougské univerzity v Anglii. Se svými kolegy zanalyzovali výsledky zdravotnického průzkumu, kterého se účastnilo 63 591 respondentů mezi lety 1994 – 2012. Jejich cílem bylo určit souvislost mezi mírou pohybové aktivity a počtem úmrtí ze všech příčin, s důrazem na kardiovaskulární nemoci a na úmrtí na následky rakoviny. Do průzkumu byli zahrnuti pouze osoby starší 40 let, aby byla vyloučena úmrtí z vrozených kardiovaskulárních příčin.

Klíčové hledisko pro potřeby studie představuje hranice 150 minut mírné pohybové aktivity či 75 minut pohybu ve vysoké intenzitě, obojí v aerobní zóně během 1 týdne. Právě tato hranice totiž podle Světové zdravotnické organizace objektivně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a předčasného úmrtí obecně.

Na základě zmiňovaného rozmezí byly lidé rozděleni do 4 skupin. První tvořily osoby neaktivní, druhou málo aktivní (ti, co mají určitý pohyb, ale za týden nedosáhnou na požadovanou hranici), třetí ti, co splňují požadovaných 150 či 75 minut (v závislosti na intenzitě) a tuto dávku mají rozloženou alespoň do 3 jednotek. Poslední skupinu utváří právě „weekend warriors“, kteří dosáhnou na požadovanou normu, avšak pouze v rámci 1 či 2 jednotek. Průměrný věk účastníků průzkumu činil 58.6 let, z toho 45.9 % byli muži, 44.1 % ženy.

Studie přinesla hned několik podstatných a zajímavých závěrů. V prvé řadě, jednorázové sportování o víkendu, pokud trvá požadovanou dobu, má opravdu pozitivní účinek na zdravotní stav sledované populace. V porovnání s neaktivní skupinou se riziko předčasného úmrtí snížilo až o 30 %, kardiovaskulárních nemocí o 40 % a hrozba úmrtí na následek rakoviny o 18 %. Pro porovnání u pravidelně sportujících se riziko předčasného úmrtí zredukovalo o 35 %, u kardiovaskulárních nemocí o 41 % a úmrtí na následek rakoviny 21 %. Pro úplnost skupina nedostatečně aktivních taktéž vykazovala ve srovnání se skupinou neaktivních pozitivní hodnoty, riziko předčasného úmrtí se snížilo o 31%, kardiovaskulárních nemocí 37 % a úmrtí na rakovinu 14 %.

Za velice interesantní lze považovat zjištění z dotazníků, že sport jako takový je více populární ve skupině „weekend warriors“ než u lidí, kteří se pravidelně věnují pohybové aktivitě. Ti sice v průměrů stráví v pohybu o 150 minut týdně navíc, ovšem v nižší intenzitě. Mezi velice oblíbené aktivity u obou skupin patří rychlá chůze, 31 % u „weekend warrriors“, 73 % u skupiny pravidelně se hýbajících jedinců. Přesto však lze z těchto faktů vyvodit, že víkendoví sportovci upřednostňují sportovní hry, jako fotbal, hokej či tenis.

Z průzkumu tak jednoznačně vyplývá, že každé sportování, cvičení je zdraví prospěšné a znatelně snižuje riziko úmrtí. Zároveň naznačuje, že míra a četnost pohybové aktivity na předcházení těchto negativních jevů má poměrně nepatrný vliv. Výsledky lze shrnout do jedné strohé teze: Jakékoliv sportování je lepší než žádné!

Autor: Marek Opočenský s využitím www.medscape.com

Štítky: , ,

Komentáře nejsou povoleny.

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>