Amarant – plodina třetího tisíciletí
Amarant – bezlepková obilovina, která je jedním ze zástupců tzv. pseudocereálií. Také ji můžete znát pod názvem laskavec nebo sloní ucho.
Svými vlastnostmi patří mezi nejlepší obiloviny, které můžeme konzumovat. Protože je bezlepková, je vhodná do diet, například pro celiaky. Má vysoký obsah kvalitních bílkovin (až 18%, podle druhu) a vlákniny. Amarantová semena jsou rovněž dobrým zdrojem vitaminů (B2 a E) a minerálních látek, především hořčíku a draslíku. Obsahují vysoké hodnoty vápníku, železa a sodíku, ve srovnání se zrny jiných obilovin.[1]

Semena amarantu, autor: Bananenfalter
Složení amarantového zrna (ve 100 g)
- Energie – 1 550 kJ
- Bílkoviny – 18 g
- Tuky – 8 g
- Sacharidy – 57 g
- Vláknina – 2,2 g
Pokud se chcete o plodině “třetího tisíciletí” dozvědět více, navštivte webové stránky, které se této potravině věnují. Odkaz zde >>
Zdroje: KOPÁČOVÁ, O. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům [online]. [s.l.] : [s.n.], 2007 [cit. 2014-11-04]. Pohanka, amarant, quinoa.
Dostupné z WWW: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Kopov_Cerelie%20web.pdf