Zázvor – malý všelék
Zázvorový čaj, zázvorová limonáda, kandovaný zázvor a spousta dalších možností jak tento všelék konzumovat.
Koření, které se získává z oddenku zázvoru pravého. Má velmi výraznou tropickou chuť, kterou zapříčiňuje gingerol, žlutý štiplavý olej, který je podobný kapsaicinu (sloučenina z chilli papričky). Při tepelné úpravě se gingerol mění na zingeron, který je méně výrazný a štiplavý. Celkem zázvor obsahuje více než 600 chemických látek.
Zázvor jako všelék
Jak už jsme říkali, zázvor lze využít jako lék. Od prevence proti rýmě až po zpomalování některých druhů rakoviny. Hlavní výhody zázvoru…
- Antibakteriální a protizánětlivý
- Prevence proti rýmě a chřipce
- Zpomaluje rozvíjení některých druhů rakoviny
- Podporuje chuť k jídlu (podobně jako citron – přečtete si také Sklenice vody s citronem “rovná se” zázrak )
- Snižuje cholesterol
- Afrodiziakum
- Usnadňuje trávení
- Pomáhá při nevolnostech (těhotenské, cestovní…)
- Zmírňuje bolest v krku a hlavy
- Pomáhá v boji proti chřipce a rýmě
Udává se, že zázvorem se lze i předávkovat. Denní dávka by neměla přesáhnout 4 gramy čerstvého zázvoru u dospělé osoby. Po požití většího množství se mohou projevit nežádoucí účinky, například průjem nebo nevolnost.
Autor: Michael Rodina