Aplikace na zvýšení fyzické výkonnosti. Funguje to?

Aplikace na zvýšení fyzické výkonnosti. Funguje to?

Marek Opočenský | Úterý 10. 01. 2017 13:06 | Komentáře: Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Aplikace na zvýšení fyzické výkonnosti. Funguje to?

Skoro každý dnes používá mobilní telefon. Jsou tak běžné, že v roce 2014 mělo mobil téměř 80 % lidské populace. Stále rozšířenější jsou i tzv. „chytré“ telefony, jejichž nedílnou součást tvoří aplikace (tzv. apps), které si lidé do svých zařízení stahují pro nejrůznější potřeby. V roce 2010 si 1 z 10 uživatelů stáhnul aplikaci, která se týká fyzické zdatnosti či obecně zdraví. Na kolik však taková aplikace může přinést skutečnou změnu? Může opravdu přispět ke zvýšení fyzické výkonnosti? Jak se jednotlivé aplikace liší v kvalitě služeb, které poskytují svým uživatelům?

Alicia Filley, redaktorka internetového časopisu Peak Performance, se rozhodla detailně prozkoumat, jaké aplikace jsou momentálně na trhu a co fakticky nabízejí a ve výsledku přinášejí. Zjistila, že neexistuje žádná studie, která by objektivně potvrzovala, že pravidelné používání konkrétní aplikace pomáhá lidem zhubnout, zvýšit fyzičku či nabrat svalovou hmotu. Jednotlivě se zaměřila na aplikaci My Fitness pal. Její tvůrci na webových stránkách sice zveřejnili četná prohlášení řady spokojených uživatelů, avšak už tyto úspěchy nepodložili žádnými tvrdými fakty. Vědci z Kalifornské univerzity provedli studii, do které se zapojilo 212 žen středního věku s nadváhou. Polovina z nich užívala stanovenou dobu My Fitness pal, druhá skupina se řídila instrukcemi ambulantního lékaře. Studie ukázala, že ženy z obou skupin zhubly průměrně o 5 liber (2,268 kg). Aplikace tak není o nic účinnější Při snaze shodit přebytečná kila tak aplikace není o nic účinnější, než standardní lékařská doporučení.

Jakými aspekty tak musí aplikace disponovat, aby opravdu přinesla požadované zlepšení kondice? Zásadní je, aby aplikace respektovala základní vzorce chování a účinně podporovala běžné uživatele v dodržování stanoveného plánu. Vědci zkoumali 127 aplikací, zabývajících se fitness, zda mají některé ze 100 prvků potřebných k účinnému ovlivňování lidského chování. Mezi prvky zařazují stanovování cílů, motivační složku, sociální podporu, překonávání překážek či podněty k akci… Průzkum shledal, že dostupné aplikace mají v průměru 10 ze 100 požadovaných prvků, a tak nedostatečně mění lidské chování, což se negativně podepisuje na zlepšování výkonnosti s pomocí „apps“.

Jako nejúčinnější se z hlediska změny chování jeví aplikace Freelectics. Tuto službu využívá přibližně 5 miliónů zákazníků. Aplikace provází uživatele skrze vysoce intenzivní tréninkové jednotky. Aplikace zaznamenává výkonnostní pokrok, zároveň poskytuje společenskou podporu, když lze výsledná data sdílet s přáteli online, a tak se vzájemně porovnávat, soutěžit a tím stimulovat. Freelectics se vyznačuje 3 nezbytnými prvky, které podporují změnu: 1) schopnost motivovat osobu k činnosti, 2) nastavení realistických cílů s ohledem na úroveň schopností, 3) stimulování k provádění jednotlivých kroků. Freelectics rovněž používá 10 nejvyužívanějších metod pomáhajících při změně vzorců chování. Je to zdaleka nejvíc v porovnáni s ostatními aplikacemi, které má Applestore v nabídce. Má tak největší potenciál přimět své uživatele, jednak k pravidelnému užívání aplikace a hlavně k plnění předepsaných tréninkových dávek. Freelectics je vhodná aplikace pro běžce, osoby, co chodí do posilovny i pro ty, kteří chtějí zlepšit výživové návyky. Součástí aplikace je i placená služba v podobě zpětné vazby profesionálního trenéra, která může být zvláště přínosná pro sportovce, kteří se připravují bez dohledu osobního kouče.

Aplikace mohou být cennou pomůckou, ze zkoumání které zprostředkovala Alicia Filley však jasně vyplývá, že nejsou a ani nemohou být všemocné. Bez odhodlání, vůle a vysoké úrovně vnitřní i vnější motivace nelze dosáhnout požadovaného zvýšení fyzické výkonnosti. To si musí každý uvědomit.   

Autor: Marek Opočenský s využitím časopisu Peak Performance 12/2016

Komentáře nejsou povoleny.

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY!

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>