články medopsport
krátké příspěvky

Má smysl nosit na těle chytrá zařízení a co nám mohou přinést?

24.9.2023 | Článek

V letním čísle prestižního amerického lékařského časopisu JACC  vyšel 18.7.2023 přehledný článek o Wearables, tzv. nositelné elektronice a její důvěryhodnosti v hodnocení klíčových ukazatelů tělesných funkcí, jako je tepová frekvence, krevní tlak, saturace krve kyslíkem atd. 

Mezi dnes nejběžněji používané wearables patří především chytré hodinky s různými funkcemi a některé funkce si postupně probereme.

Víme, jak na to, nerušit…

19.3.2018 | Článek

Ač tomu titulek nenapovídá, chci se v tomto příspěvku zamyslet nad uplynulou sezónou českých biatlonistů. Sezónou, která přinesla vedle „tradičních“ úspěchů i slabší období plné závodů, které dopadly vyloženě neuspokojivě. Český biatlon tak byl po delší době konfrontován s kritickými ohlasy, na což jeho představitelé nejsou zvyklí a na jejich reakci se to ukázalo. Podotýkám, že nepůjde o zevrubnou analýzu, která by rozebírala každý jednotlivý závod. Spíše se jedná o souhrn postřehů, o který bych se s Vámi rád podělil.

I víkendové sportování snižuje riziko úmrtí

15.2.2017 | Článek

Že pravidelná pohybová aktivita podstatně snižuje riziko předčasných úmrtí i kardiovaskulárních onemocnění, je všeobecně známá věc. Doposud však neexistoval jednoznačný důkaz, že jednorázové sportování v intervalu 1 týdne či 10 dnů může mít podobný efekt. Do této skupiny přitom spadá značné procento populace.

Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14.2.2017 | Článek

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Aplikace na zvýšení fyzické výkonnosti. Funguje to?

10.1.2017 | Článek

Skoro každý dnes používá mobilní telefon. Jsou tak běžné, že v roce 2014 mělo mobil téměř 80 % lidské populace. Stále rozšířenější jsou i tzv. „chytré“ telefony, jejichž nedílnou součást tvoří aplikace (tzv. apps), které si lidé do svých zařízení stahují pro nejrůznější potřeby.

Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje kvalitu spermatu

1.4.2015 | Článek

Již delší dobu se mluví o poklesu mužské plodnosti a jednou z uváděných příčin je pokles fyzické zdatnosti spojený s převažujícím sedavým způsobem života. Americká studie uveřejněná v BJSM (A. J. Gaskins et al.) prokázala, že ve skupině mladých mužů byla intenzivní a středně intenzivní fyzická aktivita spojena s větším množství spermií a naopak byla zjištěna závislost mezi časem stráveným sledováním televize a poklesem kvality spermatu.

Aplikace na smartphonech spočítají kroky stejně přesně jako pedometry

16.2.2015 | Článek

Podle studie, uveřejněné začátkem měsíce v prestižním lékařském časopise JAMA, mají mobilní aplikace typu Moves, pro iPhone a jiné smartphony, podobně přesné výsledky jako pedometry typu Fitbit one nebo Fitbit Zip. Výhodou aplikací je fakt, že oproti pedometrům jsou většinou zdarma.

Existuje pro sportovce účinná ochrana před cestovatelským průjmem?

Existuje pro sportovce účinná ochrana před cestovatelským průjmem?

22.1.2015 | Článek

Nejčastější příčinou absence sportovců při závodech na zahraničních turnajích jsou infekční onemocnění. Mezi nejčastější infekce s výpadkem sportovní činnosti na více než 3 dny je cestovatelský průjem neboli traveller´s diarrhoea.

Nedostatek pohybu je rizikovější než obezita

Nedostatek pohybu je rizikovější než obezita

20.1.2015 | Článek

Již 20 minut rychlé chůze denně je podle studie EPIC uveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition (U. Ekelund a spol., 2015) schopno snížit riziko časného úmrtí. Tato studie se primárně věnovala vlivu stravy na vznik onkologických onemocnění a její součástí bylo zjišťování pohybových aktivit jejích účastníků. Výsledkem bylo zjištění, že nedostatek pohybu má na svědomí 2x vice úmrtí než obezita.

Může být ruptura předního zkříženého vazu podmíněna geneticky?

Může být ruptura předního zkříženého vazu podmíněna geneticky?

13.1.2015 | Článek

Velmi pravděpodobně ano, a to podle autorů v lednu publikované studie v British Journal of Sports Medicine (S.Mannion a spol.), přes geneticky podmíněné složení proteoglykanů. Tyto velké molekuly, které se skládají z 95% z cukernaté složky, hrají významnou strukturální roli na složení vazů a svojí interakcí s kolagenní sítí ovlivňují tvorbu kolagenních fibril neboli fibrilogenezy. Podstatný je i vliv proteoglykanů na remodelaci extracelulární hmoty ve vazivu.

Ilustrační foto: Sportující žena.

Cvičení pomáhá při obtížích spojených s menopauzou

5.1.2015 | Článek

Australská studie uveřejněná v lednovém čísle časopisu Maturitas potvrdila předpokládanou skutečnost, že pravidelná fyzická aktivita u žen středního věku je chrání před depresemi, úzkostnými stavy a somatickými příznaky, jako jsou návaly atd., typickými pro perimenopauzální období. Aktivní ženy 3x častěji odpoví, že se cítí v dobrém zdravotním stavu a častěji (až o 90%) vyjádří spojenost s kvalitou svého života.

Co se můžeme dozvědět z fyzioterapeutického vyšetření?

Co se můžeme dozvědět z fyzioterapeutického vyšetření?

18.12.2014 | Článek

Nedílnou součástí sportovní prohlídky je doporučení trvalého sledování vrcholově sportujících jedinců fyzioterapeutem. Fyzioterapie je část rehabilitace, která se zabývá diagnostikou, léčbou a prevencí poruch pohybového systému organizmu. Ale co je skutečně hlavním předmětem jejího zájmu?

Fotbalové akademie. Budoucnost českého fotbalu?

7.12.2014 | Článek

Druhého prosince Trenérsko metodický úsek Fotbalové asociace ČR uspořádal seminář k plánovanému zavádění mládežnických akademií v žákovské a dorostenecké kategorii. Akce se zúčastnil i zvláštní host Gerard Houllier, velice uznávaný trenér, který mimo jiné působil v Liverpoolu, v Lyonu či u francouzské reprezentace a v současnosti pracuje jako Předseda technické komise FIFA.

Intervalový trénink s vysokou intenzitou je nejúčinnější formou rozvoje vytrvalosti

20.11.2014 | Článek

Německý lékařský server www.aerzteblatt.de v posledních dnech přinesl oficiální stanovisko Německé sportovní lékařské asociace (DGSP – Deutsche Gessellschaft fur Sportmedizin und Pravention), dle kterého se jako účinnější pro rozvoj vytrvalostních schopností, ale i pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění a diabetu ukázal intervalových trénink s vysokou intenzitou (High-Intensity Interval Training – HIIT) než aerobní cvičení o nízké intenzitě bez přestávky. Podobným způsobem trénoval slavný britský běžec Sebastian Coe, který prokládal 200 m úseky rychlého běhu 30 vteřinovými přestávkami.

Pochybnosti o bezpečnosti energetických nápojů přibývají…

12.11.2014 | Článek

Podle časopisu Frontiers in Public Health, který se problematice energetických nápojů věnoval v přehledném článku (Joao Breda a spol.), se ve výzkumu EFSA umístila Česká republika na 1. místě v Evropě v konzumaci těchto nápojů a to ve věkové skupině 10 až 18 let. Tyto nápoje konzumuje až 86 % adolescentů (např. v Maďarsku pouze 6%), dokonce v kategorii dětí (do 10 let) zakusilo energetický drink až 40% z nich.

Ředitelé běhající maratóny mají lepší ekonomické výsledky

5.11.2014 | Článek

K tomuto závěru došla studie publikována v Social Science Research Network a zároveň ukázala, že firmy vedené sportujícími řediteli dosahovaly na burzách lepších výsledků o cca 4-10%.

Biologický pas jako nástroj v boji s dopingem

“Biologický pas” jako nástroj v boji s dopingem

9.10.2014 | Článek

Biologický pas je relativně nová metoda boje proti dopingu. Ten, kdo měl možnost na HBO shlédnout pořád Král Švindlu: Příběh Lance Armstronga, pochopí, jak je složité bránit čistý sport, a že je nezbytné stále hledat jeho nové metody. Sportovci a jejich okolí, zdůrazněme pouze někteří, používají stále novější metody nepovoleného zvyšování své výkonnosti. Dlouhodobé sledování individuálních hematologických a dalších (získaných např. analýzou moči) parametrů, což je podstata biologického pasu, je jedna z cest, kterou se rozhodly jít mezinárodní organizace bojující proti dopingu. Tou hlavní je tzv. WADA (World Anti-Doping Agency), založená v roce 1999. Boj proti dopingu je rovněž velmi nákladný, ročně se jeho celosvětová cena odhaduje na 300 mil. dolarů.

Studená voda pomáhá odstranit svalovou bolest

Studená voda pomáhá odstranit svalovou bolest

29.9.2014 | Článek

Odborníky bylo prokázáno, že kryoterapie opravdu funguje. Jedná se o léčebné použití studené vody s cílem zamezit vzniku svalových bolestí a podpořit regeneraci po intenzivním tréninku. Tuto praxi, kterou používají různé elitní sportovní kluby (např. oddíly z nejvyšší basketbalové ligy žen), jako vědecky podloženou označila i metaanalýza studií Cochranovy databáze (Bleakley C, McDonough S, et al.).

Čím nadměrné sezení zkracuje život?

Čím nadměrné sezení zkracuje život?

23.9.2014 | Článek

Tím, že zkracuje telomery, neboli koncové části chromozómů. To prokázala nedávno uveřejněná studie v British Sport Medical Journal (Per Sjogren et al.). Již dříve bylo prokázáno, že zdravý životní styl telomery prodlužuje, naopak kouření a stres je zkracuje. Studie ze švédské Karolinska Institutet potvrdila, že fyzická aktivita touto cestou chrání DNA před jejím stárnutím. Telomery jsou důležité pro stabilitu chromozomů a jejich význam je přirovnáván k plastovým koncům na tkaničkách, které brání “třepení”, neboli shlukování chromozomů.

Co ovlivňuje svalovou sílu?

16.9.2014 | Článek

Všeobecně se ví, že základem úspěšného tréninkového procesu je mimo jiné rozvoj tzv. pohybových schopností, mezi které patří zejména schopnosti rychlostnísilové, vytrvalostní, obratnostní a samotná pohyblivost. Kondiční příprava je jednou ze základních součástí tréninku a její význam v současnosti významně narůstá, neboť trendem poslední doby je posilování významu silových schopností sportovců. Proto se dnes věnujme fyziologii svalové činnosti a konkrétně především otázce, co určuje svalovou sílu.

Rehabilitace, regenerace, rekondice se zaměřením na pohybový aparát

Rehabilitace, regenerace, rekondice se zaměřením na pohybový aparát

22.8.2014 | Článek

Základem každé správné rehabilitace by mělo být cvičení, tj. léčebná tělesná výchova, která slouží k obnovení rozsahu pohybu a svalové síly po úrazech a operacích i ke zlepšení, respektive obnovení pohybových stereotypů. Léčebná tělesná výchova probíhá skupinově či nejlépe individuálně. 

Pitný režim nejen pro sportovce

11.6.2014 | Článek

Co a kolik museli vypít při nedávném finále v Roland Garros tenisté Djokovic s Nadalem, aby po 4.5 hodinách nelítostné bitvy odešli po svých?

Trocha fyziologie úvodem: při nedostatku tekutin neboli hypohydrataci je snížen objem krevní plasmy, proto se zhoršuje funkce srdce jako pumpy.  Především klesá systolický objem levé komory s následným poklesem klíčového parametru, kterým je minutový výdej srdeční.

Základní pravidla správné výživy sportovce

Základní pravidla správné výživy sportovce

6.5.2014 | Článek

Výživa sportovců má svá specifika a musí především vycházet z energetické náročnosti provozovaného sportu. Energeticky náročné sporty vytrvalostního typu jako běžecké lyžování vyžadují vyšší denní energetický příjem

Nahledový obrázek - Opravdu přibývá smrtí u sportovců?

Opravdu přibývá náhlých úmrtí u sportovců?

29.4.2014 | Článek

Tuto otázku často pokládají lékařům ustaraní rodiče malých sportovců při sportovním prohlídkách. Nepochybně k jejich obavám přispěla média, protože náhlé úmrtí sportovce na zaplněném stadiónu je vždy šokující událostí, která v několika minutách “obletí svět”.  Stalo se tak i v případě španělského fotbalisty Antonia Puerty nebo ruského hokejisty Alexeje Čerepanova z Avantgardu Omsk.

Náhled, VO2max

Proč je dobré znát svůj VO2max?

22.4.2014 | Článek

Dobrým příkladem je mladý talentovaný sportovec, např. 15 – letý hokejista, který uvažuje, zda svůj život zasvětit profesionálnímu sportu a zajímá jej, jestli má fyzickou kapacitu slučitelnou s jeho plány.

Intenzivní pohyb prodlužuje život

11.4.2014 | Článek

Prokázala to australská studie, která po dobu 11 let sledovala více než 12 200 starších mužů ve věkové skupině 65-83 let. Vědecky vedená studie otištěná v BJSM se snažila potvrdit známou skutečnost, že fyzicky aktivní starší lidé si mohou svůj život dále prodloužit pravidelným intenzivnějším pohybem.

Sklenice vody s citronem “rovná se” zázrak

3.4.2014 | Článek

Sklenice (teplé) vody s vymačkaným citronem po ránu může dělat zázraky. Kromě toho, že Vám nastartuje organismus, může také pomoci například s krvácením dásní, s hubnutím nebo potížemi s trávením. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, a to jak v dužině, tak v kůře.

Boty na běhání medopsport

Chrání zpevněná běžecká obuv před zraněním dolních končetin?

31.3.2014 | Článek

Podle článku, uveřejněného v British Journal of Sport Medicine, lucemburští autoři (Theisen a spol.) studie nedospěli k závěru, že by zpevnění tzv. mezipodešve v patní oblasti pomáhalo u rekreačních běžců ke snížení počtu jejich zranění. Producenti běžeckých bot se ve svých reklamních sděleních snaží velmi široké obci rekreačních běžců zdůrazňovat význam kvalitní běžecké obuvi, která se pro ně stala značně výnosným artiklem.

Návrh FIFA, www.medopsport.cz

Návrh FIFA: Jak snížit počet náhlých úmrtí ve fotbale

27.3.2014 | Článek

Život ohrožující situace se na fotbalových hřištích neobjevují každý den, přesto se jedná o naprosto zásadní problematiku, kterou fotbal, jako nejpopulárnější sport, nemůže ignorovat. Vhodná preventivní opatření, zajištění zdravotnické péče a přístupu k základnímu zdravotnickému vybavení patří mezi základní požadavky, jež by měly dodržovat všechny fotbalové kluby, aby tak eliminovaly fatální následky.

Jak škodí sedavý způsob života?

13.3.2014 | Článek

V minulosti sedavý způsob trávení volného času spočíval ve vysedávání u televize, v dnešní době takový životní styl zahrnuje vysedávání před obrazovkami všeho druhu, především před obrazovkami počítačů či DVD přehrávačů a pasivní způsob přepravy.

Nepříliš známé nemoci žen – sportovkyň

5.3.2014 | Článek

Sportovní život žen na vrcholové úrovní  má svoje specifika a tedy i nemoci, o kterých musí trenéři, lékaři a všichni o ně pečující vědět.

Jednou z nejdůležitějších je tzv. ženská sportovní triáda (female athlete triade).

Syndrom vyhoření u mladých sportovců

2.3.2014 | Článek

Ve sportovním prostředí nejsou ničím výjimečným příklady náhlého ukončení sportovní činnosti u mladého sportovce, jenž se bez zjevného důvodu přestane věnovat sportu, který provozoval po většinu svého života. Příčinou mohou být opakovaná zranění z přetížení, či fenomén spíše známý z náročných profesí jako jsou lékaři, zdravotní setry, sociální pracovníci nebo učitelé, tzv. syndrom vyhoření.

Zranění hráčů NHL

26.2.2014 | Článek

Dobrý obrázek nám dala studie o četnosti zranění a nemocí hokejistů NHL v sezónách 2006 až 2012 uveřejněná v lednovém čísle British Journal of Sports Medicine. Závažnost zranění a onemocnění byla hodnocena výpadkem počtů soutěžních zápasů, tzv. match-loss. Počet hráčů, kteří v uvedeném období zasáhl do hry, byl 1685 (1025 útočníků, 566 obranců a 94 brankářů). Článek přinesl množství zajímavých údajů.

Vede hlavičkování ve fotbale k předčasné demenci?

14.2.2014 | Článek

Sportovní medicínu, která se v posledních letech intenzivně věnuje problematice následků mozkových otřesů v různých sportech, rovněž zaujala otázka, zda hlavičkování ve fotbale způsobuje pozdní následky v oblasti rozumových schopností hráčů v období po skončení jejich sportovní kariéry.

Nadbytek vitaminů C a E zhoršuje výsledek vytrvalostního tréninku

11.2.2014 | Článek

Tento výstup z práce, nedávno publikované v The Journal of Physiology, asi nepotěší ty, kteří věří, že dodávání vitaminů v multivitaminových přípravcích zvýší jejich výkonnost. Ve skutečnosti v oblasti svalů mají tyto přípravky pravděpodobně opačný účinek.

Má smysl nosit na těle chytrá zařízení a co nám mohou přinést?

24.9.2023 | Krátký článek

V letním čísle prestižního amerického lékařského časopisu JACC  vyšel 18.7.2023 přehledný článek o Wearables, tzv. nositelné elektronice a její důvěryhodnosti v hodnocení klíčových ukazatelů tělesných funkcí, jako je tepová frekvence, krevní tlak, saturace krve kyslíkem atd.

Zdravá potravina a přehled “éček”

4.4.2015 | Krátký článek

Na webu zdravápotravina.cz naleznete seznam potravin a jejich složení. Můžete si tak jednoduše zjistit, která “éčeka” obsahují různé potraviny. Kromě seznamu potravin zde můžete najít přehled všech éček – zdravých i nezdravých.

Náhledový obrázek pro kalkulačku na výpočet BMI

Výpočet BMI (Body Mass Index)

3.3.2015 | Krátký článek

Body Mass Index neboli Index tělesné hmotnosti slouží jako indikátor podváhy nebo nadváhy. Vypočtěte si své BMI pomocí kalkulačky a porovnejte s tabulkou.

Náhledový obrázek k projektu "Hraj zdravý".

Medopsport součástí projektu “Hraj zdravý”

14.2.2015 | Krátký článek

“Hraj zdravý” je projekt Pražského fotbalového svazu za podpory Magistrátu hlavního města Prahy. Na celou akci MHMP vyčlenil 9,5 milionu korun, které byly rozděleny právě mezi kluby Pražského fotbalového svazu. Cílem tohoto projektu je předcházet zdravotním potížím mladých hráčů. Patronem se stal bývalý fotbalista Petr Malý, který musel ukončit kariéru právě kvůli zdravotním potížím se srdcem.

Jablko pro zdraví

7.2.2015 | Krátký článek

Ovoce by mělo mít místo v našich jídelníčcích každý den. Určitě bychom neměli zapomínat na jablko, které obsahuje velké množství užitečných látek.  

Alter G - náhled

Alter G – Antigravitační chodník

16.4.2014 | Krátký článek

Návrat ke sportu po úrazech dolních končetin bývá často zdlouhavý a bolestivý. Revoluční metodou by se mohl stát antigravitační rehabilitační chodník. Alter G se vyvíjí už od roku 2005 a již v roce 2008 byl oficiálně klasifikovaný jako medicínské zařízení.

Kruhový trénink – posílení celého těla!

24.3.2014 | Krátký článek

Nebaví Vás několikrát týdně zvedat činky a tupě posilovat na nezáživných strojích ve fitness centrech tak jako mě? Je tu možnost, jak se tomuto stereotypu vyhnout a přitom dosáhnout stejných, ne-li lepších výsledků.

Kinesiotaping

20.3.2014 | Krátký článek

Čím dál tím více používanější metoda léčby zranění nebo podpory svalů a lymfatické soustavy ve sportu. V dnešní době se s ní můžeme setkat u jakéhokoliv sportu a je jedno jestli je to sport amatérský nebo profesionální.

Projekt Hraj zdravý E-kniha Kapitoly ze sportovní kardiologie
Vyhledávání
Online objednávka
Sociální sítě a kontakty
Nejčtenější
Blogy

Marek Opočenský: Odejít na vrcholu? Toť otázka…

14. 02. 2017

Z profesního hlediska je sportovní kariéra specifická v mnoha ohledech. Počínání sportovce je v centru pozornosti zástupu příznivců, kteří očekávají nejvyšší standard výkonnosti v každé myslitelné situaci. Ti přitom zápasí s nelítostnou konkurencí, když řadu soupeřů pohání stejná, ne-li vyšší motivace. To s sebou přináší mimořádný tlak, který je v jejich oboru všudypřítomný.

Prezentace fotbalu - blog

Marek Opočenský: Umění prezentovat fotbal aneb v čem za světem zaostáváme

17. 04. 2014

Rád bych se v několika větách zamyslel nad úrovní fotbalových přenosů na českých obrazovkách. K této myšlence mě přivedlo sledování sobotního šlágru anglické Premier League mezi Liverpoolem a Manchestrem City. Kromě samotného zápasu jsem shlédl i hodinový předzápasový program na britské stanici Sky Sports. A musím konstatovat,

Marek Opočenský – Clenbuterol: Strašák pro sportovce

24. 01. 2014

Látka clenbuterol poprvé výrazněji vešla do povědomí v souvislosti s případem Alberta Contadora. Tento světoznámý cyklista měl pozitivní dopingový test právě na clenbuterol a následně byl potrestán zákazem činnosti.

Další blogy >>